Polędwiczki w marynacie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz ziołami. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
2.Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją białym winem. W tak niskiej temperaturze polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.
Porady
W trakcie pieczenia polędwiczki możemy odwrócić na drugą stronę. Upieczone polędwiczki idealnie smakują podane z młodymi ziemniaczkami i buraczkami.
Komentarze