Polędwiczki w marynacie musztardowej

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pieczone w niskiej temperaturze, rozpływają się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 0,5 kg)
    - 4 łyżeczki musztardy francuskiej
    - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    - 2 ząbki czosnku
    - pół szklanki białego wytrawnego wina
    - łyżeczka oleju rzepakowego
    - jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Polędwiczki w marynacie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz ziołami. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją białym winem. W tak niskiej temperaturze polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.

Porady

W trakcie pieczenia polędwiczki możemy odwrócić na drugą stronę. Upieczone polędwiczki idealnie smakują podane z młodymi ziemniaczkami i buraczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować