Polędwiczka nadziewana serkiem z karmelizowaną gruszką i sosem gruszkowo-jabłkowy oraz chipsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit,

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka słodka ok 300 g
    1 serek gruszkowo jabłkowy
    świeży majeranek
    świeży hyzop
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    oliwa

    sos
    3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego
    2-3 łyżki mleka
    1 żółtko
    1 łyżeczka masła
    sól
    pieprz

    ziemniak
    olej
    gruszka
    cebula
    1 łyżka masła
    łyżka wina
    1 łyżka cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka nadziewana serkiem z karmelizowaną gruszką i sosem gruszkowo-jabłkowy oraz chipsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem, Do otworków nałożyć serek, posypać solą, pieprzem , posiekanymi ziołami i skropić oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić.
    Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne.
    Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
    Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki.
    Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min.
    Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym.
    Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować