Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie żurawinowym

4.41 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche i soczyste, a dzięki żurawinom lekko słodkie. Polecam szczególnie dla smakoszy mięs na słodko.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)
    3 łyżki masła
    1 duża cebula
    2 szklanki bulionu
    pół słoiczka żurawiny do mięsa
    50 ml wytrawnego czerwonego wina
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz









Wystaw ocenę:

4.41 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso podsmaż na maśle 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Wstawić na min.1 godz.w chłodne miejsce. Zrumienić krótko z obu stron na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojoną w pół plastry cebulę, zeszklić.
  • mięso w sosie 2. Następnie wlać bulion, a po 20 minutach wino i żurawiny. Przemieszać, od czasu do czasu polewając mięso sosem. Mięso w sosie dusić jeszcze 20 minut. Podawać z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować