Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą

4.5 (145 ocen)

Polędwiczki smakują wybornie,są mięciutkie,soczyste,z tym farszem to po prostu niebo w gębie-Polecam :)

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    olej rzepakowy
    1 kulka sera mozzarelli
    szpinak 200g
    1 duży ząbek czosnku
    masło 2 czubate łyżki
    drobno posiekana natka pietruszki mała garść
    Przyprawy na marynatę wg.uznania:
    marynata staropolska,papryka słodka mielona,pieprz,sól morska ziołowa,świeży tymianek (listki),olej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić przez folię tłuczkiem.
  • 2. Do naczynia dodać wszystkie przyprawy na marynatę + olej i wymieszać.
  • 3. Następnie każdy plaster mięsa natrzeć nią z obu stron.Ułożyć jeden na drugim,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2h.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło,dodać szpinak i drobno posiekany czosnek,lekko posolić i smażyć do odparowania płynu/odstawić.
  • 5. Po 2 godzinach wyjąć mięso i na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć z obu stron.
  • etapy przygotowania 6. Następnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę i nakładać na każdy plaster mięsa po porcji farszu.Na farsz poukładać pokrojone plastry sera,posypać natką pietruszki,przykryc folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. po tym czasie odkryć ,lekko zapiec i gotowe.Podajemy od razu po przygotowaniu . . .
    Smacznego . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Polędwica wieprzowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować