polędwiczka z pieczarkami w sosie śmietanowym

4.45 (183 ocen)

  • 30 min

Świetny i szybki obiad dla całej rodziny, porcja na około 5 głodnych osób.Pieczarki przysmażone na maśle klarowanym dodają całości super posmaczku.

  • 30 min

Składniki:

  • około 800 - 1 kg polędwiczek wp
    400 gramów pieczarek (same kapelusze)
    1 duża cebula
    200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z górkami)
    sól, czarny mielony pieprz, słodka papryka (tej ostatniej sporo)
    4 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    masło klarowane do smażenia pieczarek
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Polędwiczka z pieczarkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, rozpłaszczamy placami, wrzucamy do sporego rondla na rozgrzany olej razem z posiekaną cebulą.
    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, w osobnym naczyniu przysmażamy na maśle, przekładamy do mięsa, smażymy często mieszając, soląc i dodając pieprzu.
  • 2. Kiedy cebula się zeszkli polędwiczki zalewamy wrzącą wodą (tyle, by przykryła mięso, nie więcej), wrzucamy ziele, liścia, dodajemy słodką paprykę, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Kiedy to nastąpi uzupełniamy sos do poprzedniego poziomu, zagotowujemy.
    W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy skrobię, wlewamy jednym ruchem do mięsa, zagotowujemy cały czas intensywnie mieszając, zagęszczamy sos, wyłączamy gaz.
    Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy energicznie, doprawiamy i gotowe.
    Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować