Polędwiczka wieprzowa o smaku papryki. Z mocno wyczuwalną papryką wędzoną , lekko pikantna i delikatna. Jako dodatek młode , pieczone ziemniaki w mundurkach. Maślane ze świeżym koprem. Duet idealny
Polędwiczka wieprzowa pieczona z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy , osuszamy , odcinamy ostrym nożem błonki.
Składniki marynaty łączymy razem , smarujemy mięso.
Odstawiamy na 2-3 godz do lodówki a najlepiej na całą noc.
2.Ziemniaki szorujemy , płuczemy pod bieżącą wodą.
Gotujemy na pół miękko w osolonym wrzątku.
3.Odcedzamy , dodajemy masło , przyprawę do ziemniaków oraz koper.
Potrząsamy parokrotnie garnkiem.
Każdego ziemniaka nacinamy tworząc paski.
4.Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki oraz zamarynowaną polędwiczkę.
Pieczemy bez przykrycia 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
5.Polędwicę podajemy pokrojoną w grube plastry z dodatkiem ziemniaków.
( Z prawidłowo upieczonej polędwicy po przekrojeniu powinien wypłynąć jasny sok a kolor na samym środku powinien pozostać lekko różowy)
Komentarze