Polędwica z papryką i kandyzowanym imbirem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebem.Wspaniale smakuje z ziemniakami, ale może być też samodzielnym daniem.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 2 osoby
    35 dag polędwicy wieprzowej
    1 duża papryka czerwona
    ok. 300 ml bulionu
    3 - 4 kawałki kandyzowanego imbiru
    1/2-1 łyżeczka papryki słodkiej
    papryka ostra
    1 ząbek czosnku
    oliwa
    sól , pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica z papryką i kandyzowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą paprykę kroimy w paski a potem na ok. 1 cm.cząstki.
    Na rozgrzanej patelni prażymy papryki w proszku ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Wszystko szybko obsmażamy , ciągle mieszając.Po chwili dodajemy drobno pokrojoną paprykę i stale mieszając stopniowo dolewamy bulion. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką 5 min.

















    W tym czasie oczyszczoną polędwicę kroimy w dość cienkie plasterki .
    Polędwicę wykładamy na patelnię z rozgrzamym olejem i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony..Delikatnie solimy i pieprzymy.
  • 2. Na patelnię z mięsem wylewamy bulion z uduszoną papryką.
    Wszystko gotujemy jeszcze pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Na 5 minut przed końcem dodajemy drobno pokrojony imbir kandyzowany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować