Polędwica z jabłkami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy wzdłuż na pół, ale nie do końca. Mięso rozkładamy na desce i rozbijamy tłuczkiem.
2.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Na końcu 2 jabłka kroimy w cienkie plastry, a 2 zostawiamy do przygotowania sosu.
3.Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na mięso kładziemy plastry jabłek, smarujemy je musztardą, dokładamy bułkę tartą i posiekaną zieleninę. Mięso zwijamy w ścisły rulon i związujemy nicią. Polędwiczkę przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Mięso wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
4.W rondelku podgrzewamy białe wino z sosem sojowym, cukrem, pozostałymi jabłkami w ćwiartkach i gotujemy całość na wolnym ogniu cały czas mieszając, do momentu gdy powstanie gęsty sos.
5.Warzywa gotujemy na parze. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Komentarze