Polędwica z jabłkami i białym winem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Najpyszniejszy obiad z użyciem skarbów jesienie - jabłka!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - długie polędwiczki wieprzowe: 750 gramów
    - twarde jabłka: 4 sztuki
    - koperek: 1 pęczek
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - ostra musztarda: 3 łyżki
    - białe wino: 100 mililitrów
    - sos sojowy: 50 mililitrów
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - majeranek: 1 łyżka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - kolorowy pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 50 mililitrów
    - zielona fasolka szparagowa: 100 gramów
    - brukselka: 120 gramów
    - marchew pokrojona w kosteczkę: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z jabłkami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy wzdłuż na pół, ale nie do końca. Mięso rozkładamy na desce i rozbijamy tłuczkiem.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Na końcu 2 jabłka kroimy w cienkie plastry, a 2 zostawiamy do przygotowania sosu.
  • polędwiczka z jablkami w białym winie 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na mięso kładziemy plastry jabłek, smarujemy je musztardą, dokładamy bułkę tartą i posiekaną zieleninę. Mięso zwijamy w ścisły rulon i związujemy nicią. Polędwiczkę przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Mięso wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  • 4. W rondelku podgrzewamy białe wino z sosem sojowym, cukrem, pozostałymi jabłkami w ćwiartkach i gotujemy całość na wolnym ogniu cały czas mieszając, do momentu gdy powstanie gęsty sos.
  • 5. Warzywa gotujemy na parze. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować