Polędwica z dorsza pod ziołową kruszonką na puree z brokuła

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy zobaczyłam w sklepie ten piękny kawałek polędwicy z dorsza od razu widziałam, że będzie mój. Przygotowałam obłędnie dobrą rybę! Polędwica z dorsza pod ziołową kruszonką to przepis na bardzo soczystą i rozpływającą się rybę, której charakteru dodaje chrupkość kruszonki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
    sól, pieprz cytrynowy
    sok z połowy cytryny
    pół szklanki bułki tartej
    2 łyżki posiekanych orzeszków włoskich
    pęczek natki pietruszki
    oliwa

    brokuł
    2-3 średnie ziemniaki
    1/3 kostki masła
    do ozdoby: trybula, cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z dorsza pod ziołową kruszonką na puree z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, posypać z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym oraz skropić sokiem z cytryny.
    Przygotować kruszonkę ziołową - w malakserze lub blenderze rozdrobnić bułkę tartą z orzeszkami , natką pietruszki na drobny piasek.
    Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i brokuła (wrzucić różyczki na wrzątek z łyżeczką soli i łyżeczką cukru, gotować 10 minut, przelać na sicie zimną wodą).
    W między czasie rybę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i skropioną oliwą.
    Wierzch każdego kawałka lekko polać oliwą i wyłożyć ziołową kruszonkę dociskając ją do ryby.
    Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
    Brokuła zmiksować przy użyciu blendera z ziemniakami i masłem na gładkie puree.
    Na talerzu wyłożyć puree z brokuła, dodać rybę, ozdobić cytryna i trybulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować