Polędwica w pieprzu na risotto dyniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po całej kuchni roznosi się zapach mleka kokosowego, pysznego dyniowego risotto, do tego polędwica w czarnym pieprzu. Razem w połączeniu z ryżem i dynią tworzy obiad idealny, wykwintny i niezwykle smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g polędwicy wieprzowej

    dwie garście pieprzu czarnego

    sól gruboziarnista

    olej rzepakowy bądź oliwa

    risotto

    100g ryżu

    1 cebulka szalotka

    20 – 30g masła

    450ml bulionu

    200ml mleka kokosowego

    2-3 garście startej na grubych okach dyni

    kilka listków świeżej pietruszki

    chilli, papryka słodka, pieprz, sól

    dodatkowo

    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica w pieprzu na risotto dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę w temperaturze pokojowej posyp solą, następnie natrzyj obficie, grubo zmielonym pieprzem i olejem rzepakowym. Nakłuj mięso w kilku miejscach widelcem. Odstaw na bok na minimum 30 minut. Następnie obsmaż na odrobinie oleju na patelni z każdej ze stron i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.

    Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle na głębokiej patelni. Dodaj ryż i starta na dużych oczkach dynię, zalej 150ml gorącego bulionu. Mieszaj co chwilę, kiedy bulion się zredukuje dolej kolejne 150ml i kolejne, następnie wlej mleko kokosowe. Dopraw pieprzem, solą, papryką słodką, chilli. Dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszkę. Tak długo duś risotto, aż ryż będzie al dente a mleko kokosowe wraz z bulionem się zredukują. W sumie około 20 minut.

    Polędwicę podawaj z risottem i lekko podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

    Smacznego!

Porady

Pomidorki podpiecz na papierze. do pieczenia w piekarniku kilka minut. D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować