inspirowana XVIII wiecznym przepisem na "sztukę mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem". Istnieje kilka wersji przepisu - dawniej mięso i ciasto układano warstwami - ja proponuję wersję z ziemniakami.
Polędwica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka kiszonego, pora, seler, cebulę kroimy drobno i podduszamy na oleju z odrobiną masła do smaku. Solimy, pieprzymy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
2.Ziemniaki myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki - około 3 mm.
3.Polędwiczkę solimy i pieprzymy i obsmażamy chwilę na patelni na rumiany kolor.
4.Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Układamy na nim surowe ziemniaki, farsz warzywny, posiekaną natkę pietruszki i na koniec polędwiczkę. Zawijamy dokładnie, brzegi podwijamy. Na natłuszczonej blasze układamy ciasto zlepieniem i zawiniętymi brzegami do dołu.
5.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podajemy gorące, choć muszę przyznać, że na zimno smakuje rewelacyjnie i bardzo dobrze się kroi. Możemy przyozdobić dowolnie - ja to zrobiłam sałatą i miętą.
6.Tutaj można sobie przeczytać więcej o tym daniu: http://www.minrol.gov.pl/pol/layout/set/print/content/view/full/11500
Warto również przytoczyć fragment z Wikipedii o legendarnym rodowodzie ciasta francuskiego: "W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III". Na Kaszubach kultywowana jest legenda, zgodnie z którą miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807"
Komentarze