Polędwica wieprzowa w sosie z zielonym pieprzem

4.45 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne mięso w pysznym pikantnym sosie.

Składniki:

  • 500-600 g polędwicy wieprzowej
    3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
    1,5 szklanki wody
    0,5 szklanki śmietanki 30%
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

4.45 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica wieprzowa w sosie z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy ukośnie w plastry o grubości 1-1,5 cm. Lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwicę do lekkiego zrumienienia z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni i solimy.
  • 2. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia wsypujemy mąkę i lekko ją zasmażamy. Wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, dodajemy śmietankę i zielony pieprz odsączony z zalewy, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i wkładamy obsmażone mięso. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Polędwica wieprzowa Pieprz zielony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

To może cię zainteresować