Polędwica - u nas tak nazywają suszony schab. Smakiem przypomina dojrzewające wędliny z Włoch, a jest niezwykle prosta w wykonaniu. Cieniutko pokrojona jest idealna na kanapkę
1 godz. 30 min
Składniki:
Schab w kawałku ok 1 kg
2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
opcjonalnie: papryka słodka lub ostra
Polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 2 dni, czas od czasu wylewając wypływający w mięsa płyn.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, dodać połamany na mniejsze kawałki liść laurowy, posiekany czosnek, cukier i pieprz. Można również dodać paprykę - według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć mieszanką przypraw, owinąć gazą, związać nitką i powiesić w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu. Po 5 dniach ususzoną polędwicę włożyć do lodówki na kolejne 2 dni.
Polędwicę podawać pokrojoną w cienkie plasterki.
Komentarze