Polędwica dojrzewająca

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Polędwica - u nas tak nazywają suszony schab. Smakiem przypomina dojrzewające wędliny z Włoch, a jest niezwykle prosta w wykonaniu. Cieniutko pokrojona jest idealna na kanapkę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Schab w kawałku ok 1 kg
    2 łyżki soli
    1 łyżeczka cukru
    świeżo zmielony pieprz
    2 łyżeczki nasion kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    opcjonalnie: papryka słodka lub ostra

    dodatkowo: gaza jałowa, nici lniane
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Przystawki

Polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 2 dni, czas od czasu wylewając wypływający w mięsa płyn.
    Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, dodać połamany na mniejsze kawałki liść laurowy, posiekany czosnek, cukier i pieprz. Można również dodać paprykę - według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć mieszanką przypraw, owinąć gazą, związać nitką i powiesić w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu. Po 5 dniach ususzoną polędwicę włożyć do lodówki na kolejne 2 dni.
    Polędwicę podawać pokrojoną w cienkie plasterki.

Porady

Przyprawy można dodać wg własnego upodobania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować