Polędwiczki po francusku

4.5 (157 ocen)

  • 7 min

Polędwiczki z gruszkami, żurawiną i pleśniaczkiem - coś cudnego, danie popisowe!

  • 7 min

Składniki:

  • 0,70 deko polędwicy wieprzowej
    2 gruszki
    żurawina w słoiku
    1 opakowanie sera pleśniowego
    1 opakowanie ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    woda
    1/2 szklanki białego wina
    szczypta płatków chilli
    szczypta soli
    olej
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Polędwiczki po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki 1. Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół i delikatnie wydrążamy wzdłuż. Ser dzielimy na 3 części. W dziurki mięsa wkładamy marynatę, następnie wkładamy 2/3 pokruszonego pleśniaka. W reszcie marynaty obtaczamy mięsko i podsmażamy na patelni aż nabierze brązowego koloru. Gruszki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką wyciągamy środki, napełniamy żurawiną. Układamy gruszki obok polędwiczek, podlewamy wodą i winem, dodajemy resztę pokruszonego sera. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Na koniec zagęszczamy sos mąką. Wybornie smakują z dodatkiem kopytek!

Porady

Najlepiej smakują nam z kopytkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Polędwica wieprzowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować