• Dla 6 osób
  • Średni

Pokuczaj. Śmieszna nazwa–nikt nie wie skąd się wzięła. Prezentuję przepis podstawowy, ale podobno można go dowolnie zmieniać. Na przykład w wersji myśliwskiej dodaje się leśne grzyby uduszone z cebulą

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - jajka: 3 sztuki
    - Kajzerki: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - tłuszcz do smażenia -smalec: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Kajzerka Dania główne Jajko

Pokuczaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać lub zetrzeć na tarce. Dodać do mielonego mięsa.
  • 2. Wbić 2 jajka i wyrobić mięso doprawiając solą i pieprzem.
  • 3. Z masy ulepić spore kule.
  • 4. Bułki okroić ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
  • 5. Ostatnie jajko roztrzepać.
  • 6. Mięsne kule maczać w jajku i obtaczać w bułce. Delikatnie docisnąć panierkę i smażyć pokuczaje na złoto.
  • 7. Osączyć z tłuszczu, ułożyć w brytfannie, podlać odrobina bulionu i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Jajka Mięso Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować