Mój mąż pochodzi z Serbii. Ten przepis dostałam kilka lat temu od szwagierki. Od tamtej pory króluje u mnie na wszystkich rodzinnych spotkaniach.
2 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąka krupczatka
450 ml ciepłego mleko
50 ml olej rzepakowy lub słonecznikowy
2 jajka
1 białko
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
50 gr drożdże
Do smarowania:
250 gr margaryny lub masła temperatury pokojowej
1 żółtko
sezam
Pogača - serbski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Reszta składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
2.Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Ja dzielę ciasto na dwie części to mi łatwiej rozwałkować na duży prostokąt. Który smarujemy margaryną lub masłem.
3.Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
4.Rulon kroimy na 4-5 cm kawałki
5.Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
6.Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 1 godzinę.
Komentarze