podwójnie jagodowe naleśniki

5 (195 ocen)

  • 30 min

Moja półtora roczna córeczka uwielbia naleśniki. Specjalnie dla niej wersja z serem i borówkami, za którymi też przepada. Latem zamroziłam sporo leśnych borówek, więc teraz mam jak znalazł. Takie naleśniki są obłędne. Zwłaszcza, że oprócz borówkowego nadzienia, polane są borówkowym sosem. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    150 g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    dodatkowo:
    600 g mrożonych jagód (oczywiście mogą być świeże)
    1 kostka twarogu (250 g)
    1 serek Danio
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Podwójnie jagodowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem zmiksować i odstawić na kwadrans. Borówki umieścić w garnku, zasypać cukrem i zagotować. Ser wymieszać z serkiem Danio i łyżką borówek. Do reszty borówek wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody i zagotować mieszając, aż powstanie konsystencja kisielu. Naleśniki smażyć, nadziewać borówkowym farszem i składać w trójkąty. Polać kisielem borówkowym i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować