Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy

0 (0 ocen)

Niezwykle mięciutki, puszysty a zarazem lekko wilgotny chlebek w pięknym kolorze. Z puree dyniowym i pestkami dyni

Składniki:


  • 220 g puree z dyni Hokkaido
    220 g kefiru
    25 g oliwy
    5 g suchych drożdży
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    50 g pestek dyni

Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę, dodać sól i suche drożdże. Wrzucić puree dyni (w temp. pokojowej), wsypać pestki.

    Wlać kefir ogrzany do temp. pokojowej oraz oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek.

    Przełożyć do keksówki (dł 20cm) wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy