Poduszeczki francuskie z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i prosty obiad, gdy mamy ochotę na coś rybnego

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego ( ja użyłam 2x275 g)
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki, nie rozdrobniony)
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    1 czerwona papryka
    4 łyżki szczypiorku
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    300 ml mleka
    3 łyżki tartego sera
    1 jajko
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Poduszeczki francuskie z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, mąki i mleka zrobić zasmażkę ( na małej patelni roztopić masło, dodawać po trochu mąkę, cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleko, aż całość zgęstnieje). Wystudzić. Do wystudzonej zasmażki wrzucić drobno pokrojoną paprykę, posiekany szczypiorek, kukurydzę, tuńczyka i ser. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie przenieść na blat, rozwinąć i zostawić na papierze, w który było zawinięte. Kroimy na prostokąty. U mnie wyszły trzy rzędy po sześć sztuk. Na połowę prostokątów nakładamy dużą łyżkę farszu i przykrywamy prostokątami bez farszu. Sklejamy, w każdym pakieciku robimy dwie małe dziurki (ja robiłam dziurki widelcem do mięsa - akurat ma dwa zęby), a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy poduszeczki. Pieczemy w gorącym piekarniku - 200 stopni - około 20 minut

Porady

W tym przepisie zostaje trochę farszu. Można albo użyć trzeciego płatu ciasta francuskiego i zrobić więcej poduszeczek, albo połączyć pozostały farsz z ugotowanym makaronem i zapiec na szybką kolację następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ryby Sery Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować