Jeżeli masz już dość zwykłych gotowanych ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Poduszeczki to idealny dodatek skrobiowy do dania głównego lub jako osobna przystawka.
Poduszeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Solimy 5 minut przed końcem gotowanie. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk, rozgrzewamy na głębokiej patelni olej, łyżką robimy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Komentarze