Poduszeczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Jeżeli masz już dość zwykłych gotowanych ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Poduszeczki to idealny dodatek skrobiowy do dania głównego lub jako osobna przystawka.

Składniki:

  • Składniki
    -800g ziemniaków,

    -6 łyżek mąki ziemniaczanej,

    -3 łyżki mąki pszennej,

    -żółtko,

    -pół łyżki soli.

    Dodatkowo:

    -pół szklanki bułki tartej,

    -olej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Poduszeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poduszeczki ziemniaczane 1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Solimy 5 minut przed końcem gotowanie. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia na około 1 godzinę.

    Po tym czasie ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

    Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, tylko do połączenia.

    Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk, rozgrzewamy na głębokiej patelni olej, łyżką robimy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować