Poduszeczki

0 (0 ocen)

Rozpływająca się w ustach słodziutka rozkosz z bezową niespodzianką!Idealne dopełnienie leniwego popołudnia z książką w ręce :) Mogę się z Wami założyć, że je pokochacie :) Są delikatne,słodziutkie.

Składniki:

  • 4 żółtka
    200g śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki cukru
    100g masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub aromatu)
    mąka (na oko :P )

    Nadzienie:

    2 białka
    szklanka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło rozcieramy z niewielką ilością mąki, tak by powstało coś na wzór kruszonki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, ekstrakt, cukier i wyrabiamy ciasto, dosypując mąki, tak by nie kleiło się do rąk, ale zachowało elastyczność. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 26- 30), układamy na tacy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.
  • 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Mamy otrzymać bardzo sztywną bezę.
  • poduszeczki 4. Każdą kuleczkę wałkujemy na placuszek, na środku układamy po łyżeczce piany bezowej, sklejamy na pół i jeszcze raz na pół.
  • 5. Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką i pieczemy ok. 10 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.

    Posypujemy pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować