Rozpływająca się w ustach słodziutka rozkosz z bezową niespodzianką!Idealne dopełnienie leniwego popołudnia z książką w ręce :) Mogę się z Wami założyć, że je pokochacie :) Są delikatne,słodziutkie.
Składniki:
4 żółtka
200g śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki cukru
100g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub aromatu)
mąka (na oko :P )
1.Miękkie masło rozcieramy z niewielką ilością mąki, tak by powstało coś na wzór kruszonki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, ekstrakt, cukier i wyrabiamy ciasto, dosypując mąki, tak by nie kleiło się do rąk, ale zachowało elastyczność. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 26- 30), układamy na tacy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Piekarnik nagrzewamy do 190 st.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Mamy otrzymać bardzo sztywną bezę.
4.Każdą kuleczkę wałkujemy na placuszek, na środku układamy po łyżeczce piany bezowej, sklejamy na pół i jeszcze raz na pół.
5.Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką i pieczemy ok. 10 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
Komentarze