Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Tak zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg kapusty kiszonej
    8 szt podudzi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku)
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1 duża cebula
    3-4 łyżki oleju
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dpf7mh 1. Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody.
    Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

  • image-1ffjnrc 2. Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować