Tak zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.
2 godz.
Składniki:
1,2 kg kapusty kiszonej
8 szt podudzi z kurczaka
przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku)
sól
świeżo mielony pieprz
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody.
Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
2.Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze