Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do miski i odstawiamy.
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pomarańcze oraz limonki myjemy i osuszamy. Cebulę oraz czosnek obieramy, po czym ścieramy je na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miseczki. Z limonek ścieramy skórki i dodajemy do cebuli. Limonki przekrawamy na pół i wyciskamy sok i dodajemy do reszty. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy do miseczki, dwie przekrawamy na pół i wyciskamy sok, po czym dodajemy go do reszty składników. Z papryczki chili usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do miski. Na samym końcu dodajemy: sos tabasco, pieprz Cayenne, paprykę słodką mieloną, oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
2.Do miski z podudziami wlewamy przygotowaną marynatę. Ostatnią pomarańczę kroimy ze skórą w mniejsze kawałki i wkładamy do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej jest to zrobić za pomocą dłoni. Do mięsa musi przylgnąć marynata. Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
3. Po tym czasie wyjmujemy mięso i całą zawartość przekładamy do szkła żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, 10 minut przed wystawieniem należy odkryć mięso aby ładnie się przyrumieniło.
Komentarze