Poduchy kurczakowe w towarzystwie szyszek ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poduchy kurczakowe:
Najpierw zaczynamy od mycia mięsa (myjemy pod zimną, bieżącą wodą). Następnie wycinamy kosteczki. Oddzielamy jeden filet od drugiego i delikatnie rozbijamy najpierw jeden, potem drugi. Doprawiamy pieprzem i solą. Ser kroimy w paski 1cmx5cm. Na blacie układamy jednego fileta i pionowo kładziemy śliwki i żółty ser. Nakładamy drugiego fileta. Panierujemy w mące, jajku (doprawionym dosyć mocno przyprawa uniwersalna i pieprzem) i bułce.
Smażymy z czterech stron (smażenie odbywa się kontaktowo na małym ogniu w dłuższym czasie).
2.Szyszki ziemniaczane:
Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem, startym żółtym serem i doprawiamy solą i pieprzem.
Mokrymi rękoma formujemy szyszki i obtaczamy w bułce tartej (jeżeli mamy foremki wkładamy w foremki). Smażymy metodą zanurzeniową.
Komentarze