Pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy
i dzielimy na porcje.
Zdejmujemy skórę. Mięso
oprószamy solą i pieprzem.
2.Pomidory sparzamy, zdejmujemy
skórkę, miąższ kroimy
w kawałki. Cebule obieramy,
kroimy w małą kostkę,
szklimy na oleju. Wkładamy
pomidory. Smażymy 2 minuty.
Następnie wsypujemy posiekaną
paprykę i papryczkę
lub odrobinę sosu paprykowego.
Wlewamy 1 szkl. wina.
Dusimy ok. 20 minut.
3.Kurczaka podsmażamy
na mocno rozgrzanym maśle
z olejem. Przekładamy do rondla
z warzywami i dusimy
na bardzo małym ogniu ok.
30 minut. Podlewamy pozostałym
winem, co jakiś czas
delikatnie mieszając.
4.Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Dodajemy
do potrawy. Dusimy
5 minut. Wsypujemy natkę
i dusimy jeszcze 10 minut.
Nadmiar sosu redukujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.
Komentarze