Pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z różnych receptur zaczerpnęłam pokilka składników i tak powstał przepisna aromatyczne i smaczne udka.

Składniki:

  • ● 1/2 kurczaka
    ● 2 średnie cebule
    ● ok. 80 dag pomidorów
    ● zielona papryka
    ● kawałek ostrej papryczki lub pikantny sos paprykowy
    ● 3 łyżki masła
    ● olej
    ● 2 szkl. białego wina
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy
    i dzielimy na porcje.
    Zdejmujemy skórę. Mięso
    oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Pomidory sparzamy, zdejmujemy
    skórkę, miąższ kroimy
    w kawałki. Cebule obieramy,
    kroimy w małą kostkę,
    szklimy na oleju. Wkładamy
    pomidory. Smażymy 2 minuty.
    Następnie wsypujemy posiekaną
    paprykę i papryczkę
    lub odrobinę sosu paprykowego.
    Wlewamy 1 szkl. wina.
    Dusimy ok. 20 minut.
  • 3. Kurczaka podsmażamy
    na mocno rozgrzanym maśle
    z olejem. Przekładamy do rondla
    z warzywami i dusimy
    na bardzo małym ogniu ok.
    30 minut. Podlewamy pozostałym
    winem, co jakiś czas
    delikatnie mieszając.
  • 4. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Dodajemy
    do potrawy. Dusimy
    5 minut. Wsypujemy natkę
    i dusimy jeszcze 10 minut.
    Nadmiar sosu redukujemy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Warzywa Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować