Moja propozycja na Halloween jest w lekko krwistym klimacie…mięciutkie i wilgotne babeczki red velvet,pokryte delikatnym,białym kremem i zęby wampira…a raczej ślad po jego ugryzieniu.
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Na 24 babeczek):
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki oleju
2 duże jajka
pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki białego octu
Krem:
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Pocałunek drakuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki
Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.
Komentarze