Pocałunek Drakuli

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja propozycja na Halloween jest w lekko krwistym klimacie…mięciutkie i wilgotne babeczki red velvet,pokryte delikatnym,białym kremem i zęby wampira…a raczej ślad po jego ugryzieniu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Na 24 babeczek):
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szklanka maślanki
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki białego octu
    Krem:
    300 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    2,5 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pocałunek drakuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki

    Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.

    Krem

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
    Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować