Pomidory pod "parasolem"

0 (0 ocen)

  • 30 min

szybka salatka, ktora moze byc rowniez przekaska

  • 30 min

Składniki:

  • 6 pomidorów
    10 dag żółtego sera
    1 papryka czerwona
    parę listków czerwonej bazylii
    Sos:
    sól, pieprz ziołowy
    5 łyżek oleju słonecznikowego
    2 łyżki soku z cytryny

Pomidory pod "parasolem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę na paski o różnej grubości. Pokrojone pomidory układamy jeden na drugim na półmisku, następnie paprykę pomiędzy pomidorami oraz na brzegach półmiska. Całość posypujemy startym żółtym serem.
    W całej miseczce mieszamy składniki sosu: do oleju słonecznikowego dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, później doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polewamy pomidory.Czerwoną bazylię kroimy na małe części i posypujemy sałatkę.

Porady

- można użyć papryki żółtej, zielonej. - zamiast bazylii inne zioła, np. kolendrę. - zamiast oleju oliwę z oliwek

Komentarze

Podobne przepisy