Pomidory krojone z przecierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa kilogramy pomidorów kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka.
Gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Kiedy zaczną bulgotać i się rozpadać miksujemy na gładki przecier, skręcamy ogień na minimum.
Pozostałe cztery kilogramy pomidorów parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, wycinamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.
2.Umyte słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć - piętnaście minut, razem z zakrętkami.
Do gorących słoików, na mniej więcej 3/4 wysokości wkładamy pokrojone pomidory.
Resztę dopełniamy gotującym się przecierem.
Mocno zakręcamy.
Po uzupełnieniu wszystkich słoików pasteryzujemy pomidory przez trzydzieści minut.
Słoki stawiamy na zakrętce do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wynosimy je do ciemnego i chłodnego miejsca.
Będą idealne zimą na sosy, zupy lub jako sos do pizzy.
Komentarze