Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami

4.5 (141 ocen)

Prosta i pyszna przekąska. Takie pomidorki mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory,
    1 mała cebulka,
    2-3 pieczarki,
    1-2 paski papryki czerwonej i żółtej,
    ok. ½ szklanki ugotowanego ryżu ( u mnie naturalny),
    ok. 10 dag żółtego sera,
    sól, pieprz do smaku, trochę suszonej bazylii,
    olej do podsmażenia ( u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny curry. Cebulę, pieczarki, paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bazylią i startym serem. Trochę sera zostawić do posypania.
    Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Gotowym farszem napełniać wydrążone pomidory, posypać resztą sera.
    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i poukładać gotowe pomidory. Pic w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-17 minut.

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować