Pomidory faszerowane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Smaczne, zdrowe :-)

  • 15 min

Składniki:

  • • 8 twardych, dużych pomidorów
    • 300 g pieczarek
    • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
    • Por biała cześć kawałek
    • sól, pieprz
    • 1 jajko
    • Masło klarowane
    szczypiorek
    marchewka

Pomidory faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory faszerowane kaszą gryczaną  pieczarkami i porą 1. Pomidory umyć, ściąć kapturki, wydrążyć wnętrza, oprószyć solą i pieprzem. Por i pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić por i lekko ją zeszklić. Dodać pieczarki, wymieszać, dodać kaszę i dusić wszystko na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie, a całość zgęstniej. Przestudzić. Dodać 1 jajko.
  • Pomidory faszerowane kaszą gryczaną  pieczarkami i porą 2. Przygotowanym farszem nadziać pomidory. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim pomidory i zapiekać w 180 st. przez
    10 - 15 minut.Z marchewki wycinamy krążki z których robię kwiatki. Nożem należy zrobić nacięcia . Szczypiorek siekamy na drobno i posypujemy talerz

Porady

Zamiast jajka można dodać ser żółty starty, co kto lubi :-) Przy gotowaniu kaszy gryczanej dobrze jest dodać łyżeczkę smalcu, kasza jest smaczniejsza dzięki temu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Komentarze

Podobne przepisy