Pomidory faszerowane bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sezon pomidorowy czas zacząć.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 8 pomidorów (najlepiej malinowych)
    bakłażan
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki czarnych oliwek
    4 gałązki bazylii
    2 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki suszonego oregano
    pieprz

Pomidory faszerowane bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy , wrzuciłem bakłażana , dodałem pokrojone oliwki i smażyłem pod przykryciem przez 10 minut , po 2 minutach smażenia posoliłem. Z pomidorów odciąłem wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążyłem łyżeczką . Pomidory posoliłem od wewnątrz , odwróciłem , wyłożyłem do cedzaka przekrojona stroną do dołu i odstawiłem na ok. 30 minut. Listki bazylii pokroiłem na małe kawałki. Czosnek obrałem i drobno posiekałem . Do miski włożyłem usmażony bakłażan z oliwkami , bazylie czosnek i oregano. Wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem.
    Pomidory ułożyłem na desce i napełniłem farszem . Żaroodporne naczynie wysmarowałem oliwą , ułożyłem pomidory , skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C. Podałem na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy