Pomidorowe spaghetti z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pomysł na pyszny, zdrowy posiłek. Dodatkowo pomidory malinowe ze względu na smak i zapach. Zamiast klasycznej opcji z mieloną wołowiną użyłam tygrysich krewetek a biały makaron zastąpiłam razowym.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    1 malutki korzeń selera
    2 gałązki selera naciowego
    2 średnie cebule
    80dag pomidorów (ja użyłam malinowych)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    60 dag dużych krewetek (ja kupiłam mrożone)
    50g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
    1 łyżka tartego parmezanu
    sok z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Pomidorowe spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrozić. Zamarynować w 1 łyżeczce oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę, seler naciowy, suszone pomidory drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać suszone pomidory, włoszczyznę i seler naciowy. Warzywa mocno przyrumienić. Jak już będą mocno brązowe, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusić ok 10 minut. Następnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Krewetki przełożyć na patelnię podlać wodą i gotować ok 5-10 minut, przełożyć do sosu. Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem i posiekaną świeża bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować