Pomysł na pyszny, zdrowy posiłek. Dodatkowo pomidory malinowe ze względu na smak i zapach. Zamiast klasycznej opcji z mieloną wołowiną użyłam tygrysich krewetek a biały makaron zastąpiłam razowym.
Dla 6 osób
Składniki:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 malutki korzeń selera
2 gałązki selera naciowego
2 średnie cebule
80dag pomidorów (ja użyłam malinowych)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
60 dag dużych krewetek (ja kupiłam mrożone)
50g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
1 łyżka tartego parmezanu
sok z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, listki bazylii
Pomidorowe spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrozić. Zamarynować w 1 łyżeczce oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę, seler naciowy, suszone pomidory drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać suszone pomidory, włoszczyznę i seler naciowy. Warzywa mocno przyrumienić. Jak już będą mocno brązowe, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusić ok 10 minut. Następnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Krewetki przełożyć na patelnię podlać wodą i gotować ok 5-10 minut, przełożyć do sosu. Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem i posiekaną świeża bazylią.
Komentarze