pomidorowe paluchy- a'la grissini- z ziołami

5 (196 ocen)

  • 60 min

Nie ma nic lepszego na świecie niż własnoręcznie wykonane pieczywo: chlebek, bułeczki,...paluchy ...te są idealne jako przekąska, dodatek do zup i innych potraw. Cudownie aromatyczne pomidorowo= ziołowe ciasto...i tak łatwe do wykonania

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    2,5 dag drożdży
    szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    180 g (słoiczek) przecieru pomidorowego
    żółtko
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki bazylii
    pół łyżeczki oregano
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta curry


Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pomidorowe paluchy- a'la grissini- z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • ciasto pomidorowe 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wszystkie pozostałe składniki (oprócz żółtka) i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • paluchy 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego długie paluchy i układamy na nasmarowanej olejem blaszce z piekarnika. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15-20 minut.

Porady

Paluchy najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale odświeżone w kuchence mikrofalowej następnego dnia są równie dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować