Kilka razy jadłam pomidory faszerowane, ale chyba w tym zestawieniu smakują mi najbardziej. Pomidory można także faszerować innymi nadzieniami nie wymagającymi zapiekania. Wszystko zależy jakim czasem dysponujemy i na co mamy ochotę.
Składniki:
Składniki:
• 6 pomidorów,
• Około 200 g szpinaku (mrożony),
• 6 jajek,
• 3 łyżki tartego sera żółtego,
• Sól, pieprz do smaku,
• Bazylia, szczypiorekoraz zielona sałatka do dekoracji,
• olej
Pomidorowe niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy i osuszamy. W każdym odcinamy wierzchołek. Za pomocą łyżki, delikatnie wyjmujemy miąższ. Wnętrze każdego pomidora oprószamy solą i pieprzem.
Szpinak delikatnie obsmażamy na oleju. Doprawiamy i mieszamy z utartym serem. Gotowym szpinakowo-serowym nadzieniem napełniamy wnętrze każdego pomidora. Na wierzch wybijamy jajko. Do każdego warzywa oddzielnie.
Pomidory delikatnie przekładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut (180°), by jajko się ścięło.
Podajemy na ciepło jako dodatek do pieczywa. Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze