Pomidorowa z pomarańczową nutką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pomidorówka, zupa zupełnie zwyczajna, a jednak w nieco innej odsłonie - z aromatycznymi przyprawami i pysznym sokiem pomarańczowym.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (w sezonie najlepsze będą świeże)
    około 1 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    sok z jednej pomarańczy
    sól, pieprz do smaku

    płaska łyżeczka curry i słodkiej papryki
    plasterek świeżego imbiru (lub płaska łyżeczka mielonego)
    szczypta ostrej papryki
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    łyżka tłuszczu do smażenia
    opcjonalnie coś do zabielenia (śmietana, jogurt lub mleczko kokosowe)

Pomidorowa z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, curry, słodką i ostrą paprykę, starty imbir i przesmażamy pół minuty. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy pomidory i bulion. Gotujemy około 25 minut, dodajemy sok pomarańczowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę można również zabielić. Podajemy ją z ulubionym dodatkiem - ryżem, makaronem lub grzankami (świetnie sprawdzają się grzanki przyprawione rozmarynem).

Porady

Egzotyczny smak zupy podkreśli mleczko kokosowe, którym możemy zabielić zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy