Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią

0 (0 ocen)

Moja ulubiona pomidorowa z dodatkiem słonego sera feta i pieczonymi plastrami cukinii. Do tego dodatek sytego ryżu i natka pietruszki - pycha!

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    1 porcja rosołowa
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek selera
    Kilka gałązek natki pietruszki
    190 g przecieru pomidorowego
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ cukinii
    100 g sera feta
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    Ostra czerwona papryka
    100 g ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy na talerze. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku każdego talerza układamy ser feta a po bokach natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować