Pomidorowa z chrupiącymi grzankami z wafli ryżowych

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przyrządzona na delikatnym bulionie z marchewką i selerem doprawiona aromatycznym pieprzem cytrynowym, kolendrą i lubczykiem. Podana z lekkimi grzankami z wafli ryżowych.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duża marchewka
    1/2 selera
    1 l bulionu warzywnego z kostki
    3 ziarenka kolendry
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany 18 %
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki lubczyku ogrodowego otartego
    maggi do smaku
    natka pietruszki
    3 wafle ryżowe
    masło do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z chrupiącymi grzankami z wafli ryżowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włóż obrane warzywa, ziarenka kolendry i kilka gałązek natki. Zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat i zmiksuj na krem. Pod koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez ok 30 sekund. Dopraw i zagotuj.
  • 2. Wafle ryżowe posmaruj masłem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na ok 5 minut.
    Wyjmij i pokrusz na małe grzanki.
    Zupę rozlej do miseczek. Posyp grzankami, udekoruj zieloną pietruszką lub kolendrą

Porady

W sezonie oczywiście można zastąpić koncentrat świeżymi pomidorami. Pietruszkę - bazylią. Waflowe grzanki zwykłymi grzankami, makaronem czy po prostu ryżem. Grzanki z wafli ryżowych to świetny pomysł na reaktywacje wafli, które straciły swoją chrupkość ! A na dodatek są lekkie i zdrowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować