Zupa pomidorowa po włosku

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę.

  • 40 min

Składniki:

  • zupa:
    1 kg pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    0,75 litra bulionu drobiowego
    1/3 szklanki śmietany 18 %
    olej

    naleśniki:
    1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    1 pęczek bazylii
    sól
    1/2 opakowania sera feta
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Naleśniki

Zupa pomidorowa po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory przecieram przez sito 1. Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito.
  • pomidorowa ugotowana 2. Cebulę, czosnek obieram i kroję drobno, przesmażam. Dodaję przetarte pomidory i dalej przesmażam aż przecier zredukuje się. Dolewam bulion zagotowuję i miksuję blenderem. Dolewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem.
  • bazylia przed miksowaniem 3. Naleśniki:
    Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część, mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem.
  • naleśniki usmażone z fetą posmarowane 4. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować