Pomidorowa po gruzińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczna,bardzo dobra.Smakuje równie dobrze z drobnym makaronem lub ryżem,ja zrobiłam z serowymi grzankami,które nadały pomidorowej troszkę serowego smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • -1,5 l wywaru z kości i warzyw

    -około 5 dag orzechów włoskich bez łupin

    -2 cebule

    -10 dag koncentratu pomidorowego

    -1-2 żółtka

    -natka pietruszki

    -2 ząbki czosnku

    -sól,pieprz, curry do smaku

    Grzanki:

    -kromki chleba tostowego
    -jajko
    -sól,pieprz
    -ser żółty

Pomidorowa po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy sparzyć ,obrać ze skórki,zetrzeć .Cebulę obrać,drobno pokroić,podsmażyć dodać koncentrat,dusić kilka minut na małym ogniu,często mieszając .Nastęnie zalać wywarem,dodać orzechy oraz roztrzepane żółtka ,przyprawić do smaku ,dodać rozdrobniony czosnek oraz posiekaną natkę chwilę pogotować.
  • 2. Grzanki:Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę,obtoczyć w przyprawionym jajku a następnie w drobno startym serze.Tak przygotowane grzanki mocno zrumienić na lekko natłuszczonej patelni , dodać do wyporcjowanej zupy tuż przed podaniem.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy