Pomidorowa focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mniej
więcej trzy łyżeczki soli ziołowej, rozcieramy drożdże, dodajemy wody
i pozostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut.
Następnie dodajemy bazylię, pocięte w paseczki suszone pomidory (
nożyczki radzą sobie lepiej niż nóż. ;)), pieprz do smaku, sos z pomidorów, papryki oraz bakłażana,
40 ml oliwy z oliwek i oczywiście mąkę. Całość miksujemy i przykrywamy czystą
ściereczką na godzinę.
2.Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na prostokątną blaszkę,
wysmarowaną oliwą z oliwek. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe
oraz pokrojone oliwki, posypujemy rozmarynem.
Pieczemy przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze