Pomidorowa focaccia

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mocno pomidorowa, delikatnie ziołowa, chrupiąca - pyszna.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FOCCACIA::
    - mąka pszenna 550: 500 gramów
    - drożdże (kostka): 25 gramów
    - pieprz czarny -ziarenka: 2 szczypty
    - ciepła woda: 300 mililitrów
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 50 mililitrów
    - suszone pomidorki: 10 sztuk
    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
    - czarne oliwki bez pestek: 15 sztuk
    - sól ziołowa do smaku: 3 łyżeczki
    - sos z pomidorów, bakłażanów oraz papryki: 4 łyżeczki
    - rozmaryn świeży lub suszony: 2 łyżeczki
    - cukier brązowy jasny: 1 łyżeczka
    - bazylia (najlepiej świeża): 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidorowa focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mniej
    więcej trzy łyżeczki soli ziołowej, rozcieramy drożdże, dodajemy wody
    i pozostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut.

    Następnie dodajemy bazylię, pocięte w paseczki suszone pomidory (
    nożyczki radzą sobie lepiej niż nóż. ;)), pieprz do smaku, sos z pomidorów, papryki oraz bakłażana,
    40 ml oliwy z oliwek i oczywiście mąkę. Całość miksujemy i przykrywamy czystą
    ściereczką na godzinę.
  • 2. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na prostokątną blaszkę,
    wysmarowaną oliwą z oliwek. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe
    oraz pokrojone oliwki, posypujemy rozmarynem.

    Pieczemy przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni.

    Doskonałe do włoskich zup i sosów. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować