Pomidorowy tort

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit

Gdy mówimy o torcie, mamy na myśli słodkie ciasto biszkoptowe z kremem, owocami, czekoladą czy bakaliami. Na odmianę proponuję torcik pomidorowy. Jest on pysznym połączeniem smaku pomidora, twarogu oraz niezastąpionej bazylii.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 16 cm
    Spód
    • Około 150 g krakersów,,
    • 75 g stopionego masła,
    • 20 g utartego parmezanu,
    • Sól pieprz do smaku
    Nadzienie:
    • 2 jajka,
    • 400 g sera białego,
    • 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
    • 150 ml śmietany,
    • 1,5 pomidora do środka tory,
    • Mały koncentrat pomidorowy,
    • 1 mała cebula,
    • 1 -2 ząbki czosnku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Listki bazylii do dekoracji,
    • 3 pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Pomidorowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Krakersy kruszymy. Dokładamy do nich masło, ser, Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Masą wykładamy dno tortownicy, dobrze przygniatamy i odstawiamy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • Zalewanie masy serowej 2. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Studzimy. Cebulkę wraz czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę.
    Do malaksera (robota kuchennego) przekładamy ser, żółtka, cebulę, czosnek, koncentrat oraz śmietanę. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, wg swoich gustów. Między czasie ubijamy białka.
    Do zmiksowanej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Następnie dokładamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
    Pomidory przeznaczone do środka kroimy na ćwiartki. Połowę masy serowej wylewamy na krakersowi spód. Układamy na niej pokrojone pomidory. Zalewamy je pozostała masą. Torcik odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki.

    Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi pomidorami koktajlowymi oraz listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cebula Krakersy Pomidor Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować