Pomidorowy gulasz wieprzowy z ciecierzycą i warzywami

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw. Można podać z chlebem, kaszą, ziemniakami – jak kto lubi

Składniki:


  • 1 zielona część pora
    1 łodyga selera naciowego
    1 czerwona papryka
    1 marchewka
    200 g ciecierzycy
    800 g szynki wieprzowej
    1 puszka pomidorów krojonych
    3łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki tymianku
    1 duża szczypta ostrej papryki
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Pomidorowy gulasz wieprzowy z ciecierzycą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciecierzycę namoczyć na noc, rano wylać wodę, ziarna przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić na 2 łyżki rozgrzanego oleju i obsmażyć. Podlać wodą, dusić aż będzie prawie miękkie.

    Por umyć, posiekać. Seler umyć, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na łyżkę oleju wrzucić posiekanego pora, po chwili dodać seler i paprykę. Smażyć chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodać marchewkę. Przesmażyć razem.

    Gdy mięso jest prawie miękkie dodać warzywa, dolać wody jeśli odparowała, dodać przyprawy.

    Dodać ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze kilka minut.

    Wrzucić pomidory, wymieszać, dusić jeszcze 10 minut, po czym wyłączyć gaz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować