Przepis podpatrzony w jednym z programów Laury Calder wydaje się być jednym z tych idealnych. Jest bardzo szybki i mało pracochłonny, lekki i powoduje niedosyt przed daniem głównym.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- pomidorki koktajlowe: 20 sztuk
- serek kozi: 1 opakowanie
- pistacje: 10 sztuk
- anchois fileciki: 2 sztuki
Pomidorki koktajlowe z kozim serkiem i pistacją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki myjemy, za pomocą noża odcinamy jedną z końcówek, a następnie wydrążamy, łyżeczką lub nożem pozbywając się miąższu.
2.Serek kozi w miseczce delikatnie mieszamy, nadając mu swobodną konsystencję, w razie potrzeby zaś solimy lub pieprzymy. Jeśli tak jak i my lubicie ostre smaki, dodajcie do serka dwa fileciki anchois. Masę serową umieszczamy w szprycy lub zwykłym foliowym woreczku z odciętym rogiem. Napełniamy pomidorki serkiem, po czym dekorujemy je połówką pistacji.
3.Podajemy po kilku minutach pobytu dania w lodówce, gdy smaki się przegryzą. Idealnym dopełnieniem przystawki będzie niewielka lampka schłodzonego Chardonnay. Gdy takim zestawem przyjmujemy gości, są tak zachwyceni, że komplementować będą każde kolejne danie.
Komentarze