Pomidor faszerowany z sałatką z ogórków i filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.POMIDOR:
Pomidor myjemy i osuszamy,a następnie odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 0,5 cm ścianki. Wężowy ogórek obieramy i wraz z ogórkiem konserwowym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Surowy ogórek posypujemy solą i odstawiamy na 10 min,odsączamy. Koperek myjemy i siekamy.Śmietanę mieszamy z ogórkami,doprawiamy. Pomidory wypełniamy sałatka z ogórków,przykrywamy odkrojonym wierzchem.
SAŁATKA:
Sałatę myjemy i osuszamy,rwiemy na kawałki. Pomidora,ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w 1,5 cm kostkę,posypujemy przyprawą i odstawiamy na ok.15 min,następnie podsmażamy.
Na talerzu układamy warstwami: sałatę,pomidor nadziewany sałatką z ogórka kładziemy na środku,następnie świeży ogórek,pomidor,ogórki konserwowe i rzodkiewkę.Na wierzch wykładamy ciepłego kurczaka,polewamy ketchupem i sosem.
Porady
Do sałatki można dodać marchewkę gotowaną i groszek,smakuje rewelacyjnie.
Komentarze