Pomarańczowy piegus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny.
Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku, a gdy masa będzie gładka, dodajemy drobno otartą skórkę z jednej pomarańczy, olejek pomarańczowy, wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i mleko z makiem.
Masę łączymy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy,
pieczemy w 200 stopniach około 45-50 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowujemy syrop – sok z pomarańczy /12 szklanki/, cukier i masło podgrzewamy do roztopienia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-5 minut.
Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką i polewamy syropem pomarańczowym.
Smacznego!
Komentarze