Pomarańczowy piegus

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno pomarańczowe ciasto z makiem, puszyste i wilgotne zarazem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 180 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 370 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mak: 0.33 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - pomarańcze duże: 2 sztuki
    - masło: 20 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki

Pomarańczowy piegus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańczowy piegus 1. Przygotowanie:
    Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny.

    Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku, a gdy masa będzie gładka, dodajemy drobno otartą skórkę z jednej pomarańczy, olejek pomarańczowy, wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i mleko z makiem.
    Masę łączymy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia.

    Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy,
    pieczemy w 200 stopniach około 45-50 minut.
    Wyjmujemy i studzimy na kratce.

    Przygotowujemy syrop – sok z pomarańczy /12 szklanki/, cukier i masło podgrzewamy do roztopienia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-5 minut.

    Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką i polewamy syropem pomarańczowym.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy