Ciasto pomarańczowe z galaretką

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i orzeźwiające ciasto które kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Robi furorę na każdej imprezie. Wspaniale wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa pomarańczowa:
    750 ml soku pomarańczowego 100%
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    4 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 galaretka cytrynowa
    oraz:
    2 pomarańczowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Napoje

Ciasto pomarańczowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0aaar81 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy pojedynczo cukier, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C. Studzimy.
  • image-1q23kxh 2. 2 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy z cukrem a w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzący sok i gotujemy budyń, często mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-1vjxdft 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę pomarańczową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Masa śmietanowa Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować