Pomarańczowy sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Żółtka jajek ucieramy z 1 szklanką cukru do białości. Nadal ucierając dodajemy stopniowo ser, następnie mąkę ziemniaczaną, stopione i wystudzone masło oraz ekstrakt pomarańczowy.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo pozostały cukier (1/2 szklanki) nadal ubijając. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy, a następnie dodajemy porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
3.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Do tortownicy wykładamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy 2 godziny, na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 150 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy w stygnącym piekarniku na 1,5-2 godziny.
4.Po całkowitym wystudzeniu ostrożnie oddzielamy obręcz od ciasta za pomocą noża. Sernik przekładamy na talerz lub paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Domowy ekstrakt pomarańczowy przygotowałam według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/skorka-z-pomaranczy-do-ciasta
Sernik można oblać polewą czekoladową lub lukrem.
Komentarze