Pomarańczowy sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Nieco zmodyfikowana wersja starego przepisu z pożółkłego zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • 900 g twarogu półtłustego
    8 jajek
    100 g masła
    1,5 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka domowego ekstraktu pomarańczowego
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Pomarańczowy sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Żółtka jajek ucieramy z 1 szklanką cukru do białości. Nadal ucierając dodajemy stopniowo ser, następnie mąkę ziemniaczaną, stopione i wystudzone masło oraz ekstrakt pomarańczowy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo pozostały cukier (1/2 szklanki) nadal ubijając. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy, a następnie dodajemy porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
  • 3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Do tortownicy wykładamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy 2 godziny, na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 150 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy w stygnącym piekarniku na 1,5-2 godziny.
  • 4. Po całkowitym wystudzeniu ostrożnie oddzielamy obręcz od ciasta za pomocą noża. Sernik przekładamy na talerz lub paterę i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Domowy ekstrakt pomarańczowy przygotowałam według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/skorka-z-pomaranczy-do-ciasta Sernik można oblać polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować