Pomarańczowiec siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy lub cztery jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).
Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. wierzch polać polewą.
Masa kawowo-orzechowa: Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
Porady
Ciasto jest wilgotne, ale najlepiej kroi się je dopiero następnego dnia
Komentarze