Ciasto Pomarańczowiec z biszkoptem i masą budyniową

0 (0 ocen)

Pyszne cytrusowe ciacho, w sam raz na lato.

Składniki:

  • Składniki na blachę 26x40 cm
    Na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    szczypta soli
    aromat pomarańczowy

    Masa budyniowa-pomarańczowa:
    2 budynie śmietankowe
    sok z 3 pomarańczy
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    300 g masła 82%

    Pianka śmietanowa:
    500 ml śmietany 36%
    2 galaretki pomarańczowe
    1 cukier waniliowy

    Na poncz
    sok z 1/2 pomarańczy
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szkl ciepłej wody

    Ponad to:
    60 herbatników Pettit-Berry
    2 polewy czekoladowe mleczne (po 100 g każda)
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto pomarańczowiec z biszkoptem i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
  • 2. Masa budyniowa- pomarańczowa. Do soku z 3 pomarańczy dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
  • 3. Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.
  • 4. 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z 1/2 pomarańczy i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-pomarańczową, następnie przykryć ją połową herbatników, na to wykładamy piankę z bitej śmietany i galaretek i znów przykrywamy herbatnikami. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto i posypujemy skórka pomarańczową. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyciągamy a ok pół godziny z lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować