Pomarańczowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozgrzać mleko,w gorącym rozpuścić margarynę z
solą,przelać do miski i przestudzić.Drożdże wymieszać z
cukrem,poczekać aż się rozpuszczą.Do przestudzonego mleka wlać
sok pomarańczowy,roztrzepane żółtka,rozpuszczone
drożdże,wsypać mąkę,włożyć skórki i wyrobić gładką
masę.Ciasto nie może się kleić do rąk.
2.Z wyrobionego ciasta kawałkami formować wałki,każdy pociąć na kawałki i rękoma formować kulki wielkości mandarynek.
3.Każdy pączek włożyć do papierowych foremek do pieczenia babeczek,wstawić na 30 min.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Piekarnik nagrzać do 190C i piec 20-25 min,przestudzić.
5.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix.Każdy pączek
przeciąć na połowę,każde przecięcie posmarować grubo
śmietaną,włożyć po 1 łyżeczce dżemu i połączyć dwie
połowy.
6.Połączone pączki polać polewą czekoladową i posypać
zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi.
Komentarze